Η απάντηση είναι θετική. Ήδη από το 2013 απλοποιήθηκε η διαδικασία αδειοδότησης  των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων (επιπλωμένες επαύλεις και τουριστικές κατοικίες) με τέσσερεις σημαντικές παρεμβάσεις:

 

  1. Παρακάμπτεται το μεγαλύτερο μέρος των κριτηρίων για την έγκριση καταλληλόλητας οικοπέδου, καθώς και των προδιαγραφών της αρχιτεκτονικής μελέτης για την μετατροπή μίας υφιστάμενης κατοικίας σε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι δαπάνες για τις σχετικές μελέτες και αδειοδοτήσεις και μειώνεται δραστικά ο χρόνος απόκτησης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας ΕΟΤ.
  2. Ο ιδιοκτήτης μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να λειτουργήσει το κατάλυμα ως ιδιώτης! Αυτό σημαίνει ότι η μίσθωση του καταλύματος πραγματοποιείται με παρόμοιο τρόπο όπως οι κοινές αστικές μισθώσεις. Ο ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην ΔΟΥ, ούτε να ασφαλιστεί σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα.
  3. Η διάθεση των επαύλεων ή/και των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών γίνεται με απλή ανάρτηση του μισθωτηρίου στο TAXIS και φορολογείται αυτοτελώς, για το αποκτώμενο εισόδημα με σχετικά χαμηλό φόρο (15% μέχρι 12000/έτος, 35% μέχρι 35000/έτος και 45% για το υπερβάλλον.
  4. Κάθε ιδιοκτήτης που αναπτύσσει τέτοια δραστηριότητα μπορεί να διαθέτει έως 2 τουριστικές επαύλεις χωρίς να απαιτηθεί να κάνει επίσημη έναρξη τουριστικού επαγγέλματος.

Συμπέρασμα, αν διαθέτετε επιπλωμένη εξοχική κατοικία, κατά προτίμηση σε παραθαλάσσια ή/και τουριστική περιοχή, αλλά και σε κέντρο πόλης τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο κλπ, μπορείτε εύκολα να την μετατρέψετε σε κανονική τουριστική κατοικία, και να την εκμισθώνετε 3 μήνες το χρόνο, σε τουρίστες, με πολύ ικανοποιητικά μισθώματα. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να αναμειχθείτε προσωπικά με την διαδικασία της εύρεσης και της εξυπηρέτησης των πελατών, τότε υπάρχουν εξειδικευμένα γραφεία που μπορούν να το κάνουν για λογαριασμό σας, με την χρέωση ενός μικρού ποσοστού του μισθώματος. 

Με την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση τουριστικού προϊόντος για τους περισσότερους προορισμούς στην Ελλάδα, και την απλούστευση της διαδικασίας για την απόκτηση του ΕΣΛ, είναι ευκαιρία για πολλούς ιδιοκτήτες να μετριάσουν τις συνέπειες της υποτίμησης των ακινήτων τους από την οικονομική κρίση, και να αποκτήσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο εισόδημα.


Αν διαθέτετε κατάλληλο ακίνητο για μετατροπή σε τουριστικό κατάλυμα θα χρειαστείτε έμπειρο αρχιτεκτονικό γραφείο. Συζητήστε το μαζί μας!