Η ανέγερση και διατήρηση πολεοδομικού αυθαιρέτου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση με απρόβλεπτες οικονομικές και άλλες συνέπειες. Για αυτό τον λόγο πριν να ξεκινήσετε την διαδικασία τακτοποίησης είναι απαραίτητο προηγουμένως να έχετε λάβει υπόψη τα εξής:

1. Να μην εκτεθείτε στην διαδικασία μέσω αιτήσεων δηλώσεων κλπ προς την πολεοδομία ή οποιαδήποτε άλλη αρχή χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη του θέματος από ειδικό μηχανικό (ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου), με εμπειρία στην νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

2. Πρέπει να εντοπιστεί και να καταγραφεί (με την βοήθεια του μηχανικού) το σύνολο των πιθανών παραβάσεων του ΓΟΚ που υπάρχουν στο ακίνητό μας, έτσι ώστε να μην απομείνουν εκκρεμότητες μετά την τακτοποίηση. 

Μην ξεχνάτε ότι και η μικρότερη παρατυπία που θα απομείνει στο ακίνητό σας, είτε από απροσεξία-άγνοια του μηχανικού, ή για λόγους οικονομίας στο πρόστιμο, θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στο μέλλον, και κίνδυνο κατεδάφισης. 

3. Αν σας έχει γίνει καταγγελία και έχει κοινοποιηθεί η έκθεση αυτοψίας,  πρέπει να καθυστερήσετε την οριστική επιβολή προστίμου, και την κοινοποίηση του στην εφορία, υποβάλλοντας ένσταση. Μην ανησυχείτε για την έκπτωση του προστίμου αφού ούτως ή άλλως αυτό δεν θα καταβληθεί αν ενταχτείτε στην ρύθμιση. Ιδιαίτερα αν έχει καθοριστεί δικάσιμος, είναι απαραίτητο να ζητήσετε αναβολή, ώστε να συζητηθεί η υπόθεση αφού έχει προηγηθεί η νομιμοποίηση. Με την νομιμοποίηση δεν επιβάλλονται οι λοιπές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 17 του νόμου 1337/83, και η υπόθεση κλείνει. 

Σε πολλές περιπτώσεις ένα αυθαίρετο κτίσμα ενδεχομένως να έχει περιθώριο να νομιμοποιηθεί με την υπάρχουσα πολεοδομική νομοθεσία, είτε σε συνδυασμό, είτε και ανεξάρτητα από την ρύθμιση του Νόμου των αυθαιρέτων. Ανάλογα με την παλαιότητα, το μέγεθος, τη χρήση του ακινήτου η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι από πολύ απλή έως και πολύ σύνθετη. 

Ο μελετητής που θα επιλέξετε είναι απαραίτητο να έχει επαγγελματική εμπειρία σε παλαιότερους οικοδομικούς κανονισμούς (ΓΟΚ 1929, 1955, 1985, 2000) αν εντός του οικοπέδου υπάρχουν παλαιά ακίνητα. Και επαρκή γνώση των δεδομένων που διαμορφώνονται σήμερα με τον ΓΟΚ 2012(ΝΟΚ). Από το σωστό συνδυασμό των πολεοδομικών μεγεθών που ίσχυαν σε κάθε περίοδο μπορεί να εξοικονομηθούν χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα και εισφορές, καθώς επίσης και τακτικοί ετήσιοι φόροι ακινήτου (ΕΝΦΙΑ, Δήμος κλπ).

Συζητήστε το μαζί μας!