Όσοι από εσάς πήραν το ρίσκο να αναβάλλουν την τακτοποίηση του αυθαιρέτου δικαιώθηκαν. Η προθεσμία υπαγωγή επεκτάθηκε μέχρι την 30 Ιουνίου. Θεωρείται ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 (Αυθαιρεσίες μετά το έτος 1983 με επιφάνεια >40% της νόμιμης). Οι υπόλοιπες κατηγορίες θα τακτοποιούται και μετά από αυτήν την ημερομηνία αλλά θα ισχύουν προσαυξήσεις στο πρόστιμο. Υπάρχει ακόμη χρόνος αλλά όχι πολύς, για την υπαγωγή του ακινήτου σας επικεντρώνοντας την προσοχή σας στα παρακάτω 5 σημεία: 

1. Αποφασίστε γρήγορα. 

Mην αναβάλλετε την απόφασή σας για την τελευταία στιγμή. Ιδιαίτερα αν το ακίνητό σας έχει μεγάλο μέγεθος ή ανήκει σε περίπλοκη περίπτωση, θα απαιτηθεί λεπτομερής τεχνικός και νομικός έλεγχος που χρειάζεται χρόνο. 

2. Υπολογίστε σωστά 

Ο νόμος 4495/17 προβλέπει κάποιες διαδικασίες που θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος μελλοντικά, όπως η μελέτη στατικής επάρκειας για ορισμένες κατηγορίες αυθαιρέτων. Ιδιαίτερα αν το αποτέλεσμά της οδηγεί σε παρεμβάσεις ενίσχυσης της κατασκευής. Αρκετά ακίνητα που είναι σε κακή κατάσταση πιθανώς θα μπορούσαν να κατεδαφιστούν μερικώς, στα σημεία που ο μηχανικός θεωρεί ανεπαρκή από στατική άποψη, αντί να πληρωθεί πρόστιμο για την διατήρησή τους. Επειδή το κόστος είναι η πιο σημαντική παράμετρος στη λήψη μίας απόφασης, για τους περισσότερους από εμάς, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε την τελική επιβάρυνσή σας από την νομιμοποίηση, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, σε φάση όπου δεν θα μπορείτε να κάνετε πίσω.

3. Επιλέξτε τον κατάλληλο σύμβουλο 

Αν δεν γνωρίζετε κάποιο τεχνικό γραφείο με αποδεδειγμένη εμπειρία στα αυθαίρετα μην ξεκινάτε με τη διαπραγμάτευση της αμοιβής της μελέτης. Όπως δεν θα διαλέγατε να σας χειρουργήσει κάποιος που διαφημίζει στο internet οτι αφαιρεί προστάτη με 90% έκπτωση, ή σκωληκοειδήτιδα με 150€, έτσι δεν πρέπει να εμπιστευθείτε το ακίνητό σας, με μόνο κριτήριο το κόστος της μελέτης.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι νόμιμες αμοιβές έχουν υπολογιστεί με αρκετά δίκαιο τρόπο από το ΤΕΕ για αυτά που πρέπει να γίνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επομένως μία ασυνήθιστα χαμηλή χρέωση για μια υπηρεσία που δεν είναι τυποποιημένη, θα πρέπει να σας προβληματίσει για την αντιστοιχία της με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Εξ άλλου μια εμπεριστατωμένη διερεύνηση στο ακινήτου σας, από ένα έμπειρο μηχανικό θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα, κόστη δικηγόρων, συμβολαιογράφων και φόρων, αντί για τα 100€ ή 200€ που θα εξοικονομούσατε από διαπραγμάτευση της αμοιβής του μελετητή.

4. Δώστε καθαρή εικόνα του κτίσματος 

Κάθε τι που αφορά το ακινήτο, την νομική του υπόσταση, την θέση του κλπ πρέπει να συγκεντρωθεί σε ένα φάκελο και να δωθεί στον μελετητή. Αν το ακίνητο είχε οικοδομική άδεια τότε πρέπει να αντιγραφούν τα σχέδια και έντυπα αυτής της άδειας. Στα εκτός σχεδίου μπορεί να βοηθήσουν παλιά τοπογραφικά του οικοπέδου, τίτλοι ιδιοκτησίας, σκίτσα, φωτογραφίες κλπ. Παλιές νομιμοποιήσεις, συνδέσεις με τη ΔΕΗ, πληρωμές προστίμων, δικαστικά και άλλα δημόσια έγγραφα, είναι πρώτης τάξεως αποδεικτικά στοιχεία, που θα βοηθήσουν τον μελετητή του φακέλου να συντάξει έναν ολοκληρωμένο φάκελο υποβολής.

Πολλές φορές ένα τμήμα κτιρίου που εμείς θεωρούμε αυθαίρετο μπορεί να αποδειχτεί νόμιμο. Πιθανώς να μπορεί να ενταχθεί στις κανονικές διατάξεις του Οικοδομικού κανονισμού, με μικρότερο κόστος και μόνιμο καθεστώς. Ισχύει βέβαια και το εντελώς αντίθετο! Το σημαντικότερο για ένα ακίνητο είναι να έχει το καθεστώς νομιμότητας που θα επιτρέπει την μεταβίβασή του, δηλαδή να μην έχει υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης και ύψους, που σε περίπτωση λήξης του Νόμου Αυθαιρέτων δημιουργούν μη αναστρέψιμες δυσμενείς καταστάσεις.

5. Μην αφήσετε εκκρεμότητες 

Πέρασαν 35 χρόνια από την τελευταία ρύθμιση για νομιμοποίηση αυθαιρέτων (Νόμος Τρίτση 1337/83). Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε άλλα 35 χρόνια για να παρουσιαστεί μία αντίστοιχη ευκαιρία. Μην αφήσετε κάποιο χώρο, έστω και βοηθητικό, ή κάποια άλλη μικροπαράβαση έξω από τον φάκελο της νομιμοποίησης. Τα χρήματα που θα γλυτώσετε τώρα θα είναι αμελητέα σε σχέση με μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να συναντήσετε από αυτή την αιτία.

Εδώ θα βοηθήσει η εμπειρία του μηχανικού με τον οποίο θα συνεργαστείτε, ο οποίος θα πρέπει να διερευνήσει προσεκτικά την κατασκευή (ιδιαιτέρως στα μεγαλύτερα ακίνητα), να εντοπίσει και να καταγράψει τις πιθανές παραβάσεις που υπάρχουν, πριν να το κάνει ό έλεγκτής της πολεοδομίας.

 Συζητήστε το μαζί μας!